peceny caj

Pečený čaj – skvelý spoločník na zimu

Zima je tu a treba sa zahriať. Punč a varené víno sú fajn, ale k raňajkám sa nie vždy hodia. Prijateľnou náhradou by mohol byť pečený čaj. V poslednom čase je to veľký hit. Neverili by ste, aké je jednoduché pripraviť si ho doma.

Čo budeme potrebovať:

1 kg ovocia (jablká, hrušky, jahody, maliny, broskyne alebo čokoľvek na čo máte chuť)
500 g kryštálového cukru
1 balíček celej škorice
koreniny podľa chuti (klinčeky, vanilka, badián, kardamón)
1 citrón

Príprava:

Umyté ovocie ošúpeme, ak je to potrebné a nakrájame na menšie časti. Ovocie vrátane citróna premiešame. Pridáme cukor, škoricu, ostatné korenie a všetko znova premiešame. Ak máte chuť, môžete pridať aj rum.

Celú zmes potom vysypeme na plech a vložíme do rozohriate rúry na 150°C. Pečieme cca 30 minút.

Po upečení zmes premiešame a dáme do zaváraninových pohárov. Hneď ich uzavrieme a otočíme hore dnom. Čajovú zmes môžeme aj sterilizovať ale nie je to potrebné. Pečený čaj necháme vychladnúť a skladujeme v chlade.

Ak máte radšej čaj bez cukru, pokojne ho môžete vynechať. Rovnako aj koreniny. Stačí upiecť iba ovocie bez akýchkoľvek iných prísad.

Ovocnú zmes potom iba stačí zaliať horúcou vodou a vychutnať si ho plnými dúškami. Počas leta si môžete zasa dopriať osviežujúci ovocný nápoj. Stačí ak váš pečený čaj zalejete studenou vodou.

Pečený čaj je aj originálny darček, ktorý je v poslednej dobe veľmi obľúbený.

Ak by ste radšej video recept, nech sa páči!

www.blog.sperkovo.sk

www.pecenycaj.cz

Comments